Ciganski trbušni ples

    U okviru alternativnog centra "Mandala", u Sisku već četvrtu sezonu djeluje škola orijentalnog trbušnog plesa. Prije otprilike godinu dana našim smo  plesačicama, uz orijentalni ples, ponudili i jednu novu varijantu plesa, koje još nema na našim prostorima, kako u našem gradu , tako ni na širem prostoru Hrvatske. To je “Gypsy belly dance”!

    Do tog je došlo sasvim spontano, kad smo prvi put zaplesale na pjesmu”Gelem, gelem" koja, osim što je glazbeni hit, predstavlja himnu romske zajednice. Naše su plesačice bile oduševljene i poželjele su zaplesati i na druge “ciganske“ skladbe. Tako je naša voditeljica Lidija Sokolović odlučila pokrenuti nešto novo u našem gradu, a to je upravo gypsy belly dance – verzija trbušnog plesa, koja je zapravo kombinacija romske glazbe i plesa s egipatskim, turskim i španjolskim plesom.

    Romska glazba istočne i jugoistočne Europe te glazba i ples španjolskih  “cigana“,  na određen su način našim plesačicama privlačniji od uobičajene arapske i turske varijante, pa im tako naporan trening pretvara u ugodno i veselo druženje.

    Romske pjesme često pripovijedaju ljubavnu tragediju, ali i neobuzdano  životno veselje i strast koja slavi život. Upravo ta strast koju smo osjetile kroz glazbu i pokrete motivirali su neke od nas da krenemo i korak dalje i počnemo proučavati povijest, kulturu i običaje Roma, ali i učiti romski jezik.

    Uronivši u “romsku dušu“ formiramo i plesnu skupinu "GITANAS", što na španjolskom jeziku znači “Ciganke".

Tako “GITANAS“ na svojim odlično prihvaćenim nastupima šire ljepotu romske glazbe i plesa. Dio atmosfere nastupa, ali i naših zajedničkih plesnih druženja, može se vidjeti i na YouTube site-u na Internetu!

Stoga, ako vam se sviđa to što radimo, ako volite plesati, ako se znate veseliti i  želite osjetiti strast i ljepotu romske glazbe, pridružite se našoj plesnoj školi.

Dobro došli - Šukar avilen!

 
Isključite / uključite glazbu:


„MANDALA“ alternativni centar ; Vlado Smiljanić, direktor
Sisak, S.A.Radića 38
tel. 044/521-582 ; mob. 091/2547-180
e-mail. mandala@sk.t-com.hr

copyright © mandalacentar.hr