TRBUŠNI PLESŠTO JE TRBUŠNI PLES?

Trbušni ples je popularni naziv za posebni oblik plesanja koji dolazi sa Istoka pa se stoga još i zove orijentalni ples.
Prozvan je trbušnim od strane zapadnjaka, poglavito francuza u 19. stoljeću, koji su se s njima prvi puta susreli u egipatskim kabaretima. Izolirani plesni pokreti tijela odavali su dojam da se ples izvodi najviše trbuhom i od tuda taj uobičajeni naziv.
Izvorni naziv za tu vrstu plesa je „raks sharki“, odnosno «ples istoka».

Trbušni ples je posebna vrsta plesa koji se odlikuje «izolacijama» određenih dijelova tijela tijekom izvedbe. Određene sekcije tijela izvode plesne pokrete,dok druge sekcije miruju ili izvode sasvim druge plesne figure.
Naglasak je na pokretima kukova,trbuha i prsa u kombinaciji sa laganim ili dinamičnim radom ruku i nogu.
Osnovna razlika između orijentalnog i zapadnog plesa je u tome što je orijentalni “ples pojedinih dijelova tijela“, a zapadni je uglavnom «ples koraka».

Uz improvizaciju usklađenu sa specifičnom orijentalnom glazbom plesačica koristi tijelo kako bi izrazila svoje osjećaje, kao što u izvedbi glazbenik koristi svoj instrument. Naravno da su dio repertoara trbušnog plesa i koreografije te specifičan ples sa velom, “krilima“ štapom, mačem i svjećnjakom.Prigodan za izvođenje u različitim okolnostima (pozornica, restoran, kućna zabava…), trbušni ples se najčešće pleše u  orijentalnim kostimima,izgleda ovisnog o samom stilu plesa. Egipatski stil preferira diskretniji izgled,turski je otvoren i naglašeno senzualan, dok je romski šaren i prepoznatljiv po svojim širokim,“ciganskim“ suknjama.Moderni „plemenski“ stil plesa u „stylingu“ je poznat po fuziji različitih etno utjecaja s naglaskom na indijski i srednje-azijski. 


KORISTI TRBUŠNOG PLESA

Trbušni je ples kao stvoren za žensko tijelo. Tijelo se oblikuje na ženstven način - stanjuje se struk, zatežu se mišići ruku i nogu, te povećava gipkost cijelog tijela. Dinamični pokreti bokova otvaraju donje energetske centre, dajući ženi snagu i samopouzdanje, te je istovremeno čine senzualnom i elegantnom.
Naglašeni valoviti pokreti zdjelice i kukova su izvrsna priprema za trudnoću i porod, a nakon poroda ples pomaže da se trbušni mišići ponovo učvrste.

Orijentalni ples sagorijeva veliku količinu kalorija i povezan s zdravom prehranom dobar je dio strategije za gubitak suvišnih kilograma.
Trbušni ples je idealna alternativa uobičajenim sportskim rekreacijama poput aerobika, fitnessa ili teretane i stoga se žene danas sve više odlučuju za ovu ženstveniju i graciozniju varijantu održavanja kondicije.

 

 

na vrh stranice

 
Isključite / uključite glazbu:


„MANDALA“ alternativni centar ; Vlado Smiljanić, direktor
Sisak, S.A.Radića 38
tel. 044/521-582 ; mob. 091/2547-180
e-mail. mandala@sk.t-com.hr

copyright © mandalacentar.hr