Chi kung (QiGong)

Chi Kung vježbe za zdravlje i vitalnost su sastavni dio T'ai Chia i koristimo ih za prevenciju od bolesti i kontrolu kroz balansiranje Chia (naše unutarnje energije, bioenergije ili bioelektriciteta). On balansira naše unutarnje organe i sisteme za optimalan biološki rad, a rezultat vježbanja je poboljšanje zdravlja, jako tijelo i smireni um. Sistem Chi Kunga za zdravlje i vitalnost nastao je davno prije borilačkih vještina i možemo ga slobodno nazvati "majkom T'ai Chia" jer kada Chi Kung pomješamo sa borilačkim vještinama nastaje savršen spoj nazvan "T'ai Chi Ch'uan".

 

Zhan zhuang kung (jam jong kung) – Stajati kao drvo

Zhan zhuang je jedna od najsnažnijih chi kung vježbi, odnosno početna forma rada sa našom unutarnjom energijom koja se izvodi u statičkom položaju sa dodatkom minimalnih eksternih pokreta koji stabiliziraju tijelo i um te odblokiravaju strujanje naše unutarnje energije ili Chi-a. Povijesna zasluga pripisuje se periodu od prije tisuću godina Marshala Yue Fei-a poznatijeg kao Žuti Car.

Zbog toga što su chi kung vježbe vrlo efektivne za podizanje razina naše unutarnje energije i nedvojbeno imjaju fantastičan utjecaj na naše zdravlje, najčešće se koriste za započinjanje svih treninga i smatraju se osnovnim temeljem istih.

Redovitim, svakodnevnim vježbanjem Zhan zhuang-a tijelo i um postaju izuzetno svjesni naše okoline, razvijamo mentalne i emotivne talente, postižemo veću otpornost na razne pritiske i stres te se lakše i brže oporavljamo od povreda i bolesti.

Da bi otvorili vrata ovoj vježbi moramo napomenuti da je bitno svakodnevno vježbanje koje započinje sa laganim opuštanjem ramena, rotacijom kukova i ojačavanjem koljena. Nakon toga staje se u početni stav zvan Wu Chi (stabilni, opušteni stav) i iz njega izvodimo vježbu u minimalnom početnom trajanju od 5 minuta da bi se kasnije vježba postepeno produžila do 20 minuta. Kada se postigne prilagodba tijela i mogućnost održavanja Wu Chi-a od 20 min. osnovnoj vježbi pridružuju se dodatni elementi minimalnog eksternog gibanja.

Zhan zhuang kung sakuplja(upogonjuje) našu unutarnju energiju, opušta nas i dozvoljava našem centralnom nervnom sistemu da se samostalno rebalansira. Najbitnije od svega u ovoj vježbi je opustiti se što je više moguće, bez nepotrebnih tenzija i dopustiti našem tijelu i energiji da samostalno učini sve što treba

 
Isključite / uključite glazbu:


„MANDALA“ alternativni centar ; Vlado Smiljanić, direktor
Sisak, S.A.Radića 38
tel. 044/521-582 ; mob. 091/2547-180
e-mail. mandala@sk.t-com.hr

copyright © mandalacentar.hr