JOGA I ZDRAVLJE
          

            Joga, drevni sustav vježbi za postizanje psihofizičke ravnoteže, čiji su korjeni u Indiji, već je nekoliko godina hit u Europi i Sjedinjenim Državama. Trenutno oko 15 milijuna Amerikanaca uživaju njene zdravstvene koristi. Prvi put se spominje prije 5000 godina u svetim indijskim tekstovima ( Vedama ). Joga je sastavni dio filozofije Istoka, cjelovita znanost o čovjeku, o čitavom njegovom biću. Cilj joge je i postizanje savršenog zdravlja,fizičkog i psihičkog. Svjetska zdravstvena organizacija još  je 1977. godine priznala djelotvornost joge i ayurvede, tradicionalne indijske medicine, koja čovjeka doživljava kao cjelinu i koja nikada ne liječi njegovo tijelo, a da ne liječi i njegovu psihu, kao jedan od znanstveno verificiranih zdravstvenih i terapijskih sustava.
Većina zapadnjačkih tečajeva joge bazira se na učenju fizičkih položaja – asana. Također uključuju i tehnike disanja – pranayamu te meditaciju. Postoje brojni stilovi joge, neki su opuštajući, a neki vrlo fizički zahtjevni-pomiču granice vašeg tijela. Jogu možete vježbati iz nekoliko razloga: radi fizičkog zdravlja, da bi postigli bolju liniju, povećali koncentraciju ili pronašli unutarnji mir.
            Znanstveno je dokazano da je više od 85% bolesti psihosomatskog porijekla. Ako se joga pravilno nauči i redovno izvodi, ubrzo se mogu uočiti pozitivne promjene zdravstvenog stanja. Joga vrlo efikasno ublažava učinke stresa na naše tijelo i um. Već se i početnici osjećaju opuštenije i manje stresno. Neki stilovi koriste specifične tehnike meditacije koje
„ utišavaju „ mozak i smanjuju stres. Drugi stilovi pak fokus stavljaju na tehnike disanja, odnosno povezuju jogijske položaje sa dubokim disanjem. Fokus na disanje, smiruje um. Među anti-stres koristima nalaze se i biokemijske reakcije.Svaki jogijski položaj-asana osim što djeluje na tijelo djeluje i na naš endokrini sustav, uravnotežuje  lučenje hormona, a znamo kako povišene razine nekih hormona podižu razinu stresa ( hormoni nadbubrežne žlijezde ).
Kada neki razmišljaju o jogi misle da se moraju istezati kao gimnastičari.Međutim nikada nije prekasno za poboljšavanje fleksibilnosti. Joga položaji rade na principu sigurnog istezanja mišića. To oslobađa mliječne kiseline koje se izgrađuju uz upotrebu mišića i uzrokuju krutost, napetost, bol i umor. Osim toga joga poboljšava pokretljivost zglobova, podmazivanje zglobova. Rezultat je osjećaj lakoće i pokretljivosti.
„Mladost se mjeri elastičnošću kralježnice“. Poznata jogijska izreka odražava zapravo važnost kralježnice u našim životima. Stoga su jogijske vježbe među ostalim usmjerene na jačanje muskulature koja podržava kralježnicu. Ravnomjerna smjena opterećenja i rasterećenja blagotvorno djeluje na zdravlje međukralježnih diskova, a time i na kompletnu kralježnicu.
Također brojna znanstvena istraživanja pokazala su i dokazala kako se redovitim i sistemskim provođenjem jogijske terapije postižu bolji rezultati ozdravljenja u odnosu na konvencionalnu medicinu, kod niza bolesti: metaboličkih i endokrinih oboljenja, probavnih i bolesti krvožilnog sustava, teških koronarnih bolesti srca, migrena, glavobolja, bronhijalne astme, dijabetesa, kožnih oboljenja, neuroza, nesanice, visokog i niskog krvnog tlaka, pretilosti itd.
Na početka članka spomenuli smo Ayurvedu drevnu indijsku znanost o zdravlju. Kako se joga i ayurveda nadupunjuju, pobliže ćemo je objasniti. Ključ savršenog zdravlja je ravnoteža., a temelj ovog pristupa je prosuđivanje osnovnog tipa kojem osoba pripada neka osoba ( dosha ). Dosha podrazumjeva određena načela koja vrijede za tijelo i duh, prije svega određena metabolička načela koja upravljaju procesima unutar našeg tijela i duha. Razlikuju se tri osnovne doshe: vata, pitta i kapha i sedam tjelesnih tipova. Procjenom doshe određuje se vrsta prehrane, kao i oblik aktivnosti koji određenom tipu osobe pristaje. Zbog toga su Ayurveda i joga toliko povezane u liječenju određenih stanja.
Doshe su izraz razboritosti prirode u upravljanju svim aktivnostima u našem tijelu i u prirodi. VATA upravlja gibanjem, i odnosi se na sve što protječe tijelom, na probavne aktivnosti sve do izbacivanja iz tijela, te optokom krvi.
PITTA je ciklus energije, izgaranja i preobrazbe.
KAPHA, strukturalna dosha, mišići, kosti i vezivno tkivo. Odnosi se na sve ono što drži tijelo na okupu. Te tri doshe vladaju našim  ritmom odmora i aktivnosti. Za obnavljanje tijela važne su također fizičke aktivnosti. Ayurveda podučava da različitim tjelesnim tipovima odgovaraju različite joga asane, tehnike disanja. Ayurveda i joga nerazdvojne su otklanjanju ili preveciji različitih neravnoteža tijela-bolesti te zajedno čine joga terapiju.

 

na vrh stranice

 
Isključite / uključite glazbu:


„MANDALA“ alternativni centar ; Vlado Smiljanić, direktor
Sisak, S.A.Radića 38
tel. 044/521-582 ; mob. 091/2547-180
e-mail. mandala@sk.t-com.hr

copyright © mandalacentar.hr