JOGA STILOVI
          

Unutar same hatha joge postoji mnoštvo različitih stilova koje su razvili različiti majstori.Neki stilovi joge naglašavaju dinamičnu izvedbu slijedova joge, neki se usmjeravaju na pojedinosti unutar pažljivog izvođenja asana, a neki uključuju i duhovno učenje i pjevanje.Svaki od ovih različitih pristupa hatha jogi je jednako vrijedan a joga položaji (asane) su svima zajednički temelj.
                                                 
SHIVANANDA JOGA
Svami Vishnudevananda po naputku velikog indijskog guru-a Svami Shivanande  donosi ovu popularnu metodu joge na Zapadu u drugoj polovici 20 st.Shivanandina joga sastoji se od 12 osnovnih položaja i njihovih varijacija koji se zovu još i Rishikesh serija po mjestu centralnog ashrama podno Himalaya.

 BIHAR JOGA
Školu bihar joge u Mungeru, Bihar, u Indiji, osnovao je 1964.godine Svami Satjananda Sarasvati i sam učenik Svami Shivanande. Sama škola dala je preko 80 knjiga od kojih su mnoge postale klasici rasprava o jogi. Opći i početni tečajevi nisu odveć fizički zahtjevni. Osobita se važnost pridodaje učincima položaja na fiziologiju odnosno na joga terapiju.Škola je poznata po izvanrednim programima razvoja energetskog tijela (pranavidya,krija-kundalini joga…) i sistematizaciji moćnih tantričkih metoda Prosvjetljenja.

VINI JOGA
Ovaj stil razvio je T.K.V. Desikachar 1960-ih prema učenju svog oca Šri Krishnamacharije, majstora joge koji je podučavao B.K.S. Iyengara i Pattabhi Joisa.Vini joga je lakši oblik joge. Obično se uči tako da učitelj radi individualno sa svakim polaznikom ili u malim skupinama. Taj način posvećivanja pozornosti pojedincu idealan je za one koji imaju neku tjelesnu ozljedu ili se oporavljaju od bolesti.

 

 

 IYENGAR JOGA 
Osnivač je B.K.S. Iyengar jedan od najvećih jogina na svijetu. Izuzetno je popularna na zapadu , a njeno osnovno obilježje točno određen fizički redoslijed svakog položaja. Učitelji te vrste joge dobro poznaju anatomiju i uspješno rješavaju ozljede i druge fizičke probleme. Razni blokovi, jastučići, pojasevi i  deke koriste se na tim satovima.


ASHTANGA VINYASA JOGA
Riječ  ashtanga znači „osmerokraka“, a vinyasa znači „povezano“.Ashtanga vinyasu razvio je Pattabhi Jois na Ashtanga joga institutu u Mysoreu, u južnoj Indiji. To je dinamičan i tjelesno zahtjevni stil vježbanja gdje učenici svladavaju snažne tehnike disanja (ujjai),fokus pogleda i uma (drishti)  sa istovramenom dinamičkom tenzijom donjeg dijela trupa (bandhe) tijekom jedne seanse vježbanja.

 

BIKRAMOVA JOGA
Začetnik ovog stila je Bikram Choudry, rođen je 1948. u Indiji, a danas podučava na Beverly Hillsu. Učenici usvajaju slijed od 26 položaja. To što ovu vrst joge čini drugačijom od drugih jesu učionice zagrijane na više od 38° C, kako bi se stvorio indijski klimatski ugođaj. Učenici se pojačano znoje, čime se ubrzava pročišćavanje te se povećava fleksibilnost.

 

JIVAMUKTI JOGA
Naziv dolazi od sanskrtskog značenja „prosvjetljenje za života“. To je suvremena metoda koju su razvili David Life i Sharon Gannon i trenutačno se uči u njihovom jogijskom centru u New Yorku.To je dinamičan stil koji karakteriziraju povezani slijedovi položaja (drugačiji od slijedova položaja u ashtanga vinyasi), duhovno učenje, pjevanje, disanje i meditacija.

 


DINAMIČKA JOGA
Dinamički stilovi joge( Power joga i Vinyasa flow) temelje se na učenjima velikog učitelja i reformatora joge Sri T. Krishnamacharye i njegovih učenika- B.K.S. Iyengar-a (osnivač lyengar yoge) i Sri K.Pattabhi Jois-a( osnivač Ashtanga joge).  Hatha joga asane koje se izvode u dinamičkoj jogi relativno su novijeg datuma . Dinamička joga bazira se na ravnoteži tijela, uma i duha te povećanju vitalne energije. Prilagođena je potrebama i načinu života modernog zapadnjačkog čovjeka.Dinamička joga bazira se na asanama koje u  Ashtanga Vinyasa sistemu  objedinjene u 6 serija:

  1. Prva (Primary Series) zove se Yoga Chikitsa, odnosno joga terapija ili joga za zdravlje-ona pročišćava i uravnotežuje tijelo;
  2. Druga ( Intermediate Series) je Nadi Shodana, odnosno „čišćenje nadija“-otvara i pročišćava energetske kanale i čitav nervni sustav;
  3. Napredne serije( A, B, C i D ili Sthira Bhaga-„božanska milost“) zahtijevaju viši stupanj fleksibilnosti i poniznosti.

Za razliku od Ashtanga vinyase u kojoj se svaki stupanj  mora savladati u potpunosti prije nego što se prijeđe na slijedeći, a slijeda asana se mora striktno pridržavati, dinamička joga je mnogo fleksibilnija u pristupu kreiranja sata (mogu se mješati osnovne i napredne asane).

JOGA SINTEZA

„Mandala Centar“u svome radu njeguje nekoliko stilova joge tako da svatko može prepoznati svoje potrebe i najbolji stil u skladu s time.Zdravstveni i više meditativni pristup obuhvaćen je metodama Biharske i Shivanandine škole dok je dinamički,“fitness“ pristup zastupljen kroz metode Ashtanga i Power joge . Za one aspirante koje privlače i više,duhovne dimenzije joge dostupne su i napredne metode krija-kundalini joge te mnoštvo energetskih i meditativnih tehnika usmjerenih ka centralnom idealu joge-prepoznavanju i slijeđenju Svetog i Vječnog (Paramatma) u svemu pa i samom sebi !

na vrh stranice

 
Isključite / uključite glazbu:


„MANDALA“ alternativni centar ; Vlado Smiljanić, direktor
Sisak, S.A.Radića 38
tel. 044/521-582 ; mob. 091/2547-180
e-mail. mandala@sk.t-com.hr

copyright © mandalacentar.hr