JOGA SINTEZA
     

      
      
      
 

     

Joga sinteza je spoj različitih joga stilova sa idejom da svatko tko se posveti vježbanju može prepoznati pristup koji najviše odgovara njegovim potrebama i očekivanjima.
Program rada u “Mandala” alt. centru uključuje tradicionalnu hatha jogu po modelu biharske,sivanandine i kundalini joge te dinamičku ashtanga jogu i njene izvedenice-power i vinyasa-flow stilove.
Hatha joga je prikladnija osobama koje traže laganiji oblik vježbanja sa naglaskom na energetskim i meditativnim praksama  dok će se osobe koje su po prirodi aktivnije i teže fitness-efektu pronaći najbolje u dinamičkoj jogi.

Iako yoga potječe iz drevne Indije, njena svrha i metode univerzalne su i nadilaze vjere, štovanja božanstva i kulturološka uvjetovanja.Joga je znanost i umjetnost razvitka tjelesnih,duševnih i duhovnih potencijala koja kao i svaka druga znanost ne pripada niti jednoj naciji ili religiji već čitavom čovječanstvu.Stoga je joga je postala značajna u životima mnogih suvremenika na Zapadu kao način da se poboljša zdravlje i tjelesna kondicija ili kao put osobnog razvoja.

Fizički dobitak od joge jest veća snaga, gipkost te izdržljivost. Za razliku od mnogih sportova i uobičajenih fitness-vježbi, joga se vježba sa punom svjesnošću vlastitog tijela, čime se izbjegava preopterećenje mišića,ligamenata i zglobova kao glavnog uzročnika ozljeda.Tako jogu mogu vježbati svi,pa čak i kronični bolesnici!Joga pomaže pri ravnoteži, pravilnom držanju, okretnosti i skladnosti. Također, pročišćava i obnavlja unutarnje sustave i potiče tjelesne procese.Prema novom istraživanju s Yale-a,kod ljudi koji vježbaju jogu 2-3 puta tjedno i uz to meditiraju,krvni tlak se spušta,usporava se puls i snižava rizik od srčanih oboljenja.

Osobito obraćanje pozornosti tehnici disanja,dovodi do skladnijeg i dubljeg daha,što daje mirnoću uma i bolju koncentraciju.Smanjuju se i nestaju osjećaji tjeskobe,emotivna napetost i nagle promjene raspoloženja. A s različitim tehnikama opuštanja,kreativne vizualizacije i meditacije,za one koji tome teže,  otkriva se duhovna dimenzija bića, ”Središte” mira i radosti u nama-krajnji cilj svake joge!

 

na vrh stranice

 
Isključite / uključite glazbu:


„MANDALA“ alternativni centar ; Vlado Smiljanić, direktor
Sisak, S.A.Radića 38
tel. 044/521-582 ; mob. 091/2547-180
e-mail. mandala@sk.t-com.hr

copyright © mandalacentar.hr